top of page

גליון 12

ספטמבר 2016

פערים ומתחים

ביחסים בין-דוריים

נושא הגיליון הפעם הוא פערים ומתחים ביחסים בין דוריים. רוב השירים בתחום זה, עסק ביחסים בין דור ההורים לילדיהם (או בדוחק אף בין דור הסבא/סבתא לנכדים). בדגש על ההבדלים באופן שבו כל דור רואה את הדור השני, בהיבטים רגשיים ותרבותיים-חברתיים, או שניהם כאחד. בתחום אחרון זה ניכר עיסוק של כמה מהמשוררים בהשפעת "חוויית" הגלות והזרות התרבותית של ההורים, הנתקלים בקשיים (ואף עוינות) מצד החברה, הממסד ולעתים גם מצד ילדיהם, נוכח ה"ישראליות" (או ה"צבריות") של הדור הצעיר. בהקשר זה מעניין להשוות (קרי למצוא את הצד השווה ולא רק השונה) בין יוצאי אירופה, הנושאים על כתפיהם לעתים גם את טראומת השואה, לבין יוצאי ארצות המזרח.

לצד זאת, שירים אחדים עוסקים בהבדלים ופערים היותר רגילים שחלקם מתהווים בתהליך התבגרותם הפיסי והמנטלי של בני הדור הצעיר לעומת ניסיון החיים של ההורים המבקשים לחנך ולעצב את ילדיהם.

מתוך חלק זה בחרנו לפרש את שיריהם של מרדכי גלדמן, מזי כהן מלמד, אשר גל וליאור שדה.

שירים נוספים העוסקים בפערים ומתחים הם של המשוררים הבאים:

דן אלבו,  ארלט מינצר, עמיר סגל, תמר אור סלילת, ליאור שדה, אביבית חזק, שבתי מג'ר, שולה נסים, דוד מנשה.

בנוסף, הלכנו לקראת "החופש הפרשני" שנטלו לעצמם חלק מהמשוררים  וכללנו בגיליון גם שירים שעסקו במתחים ופערים בין דתיים לחילוניים ומתחים בין עדתיים ותרבותיים. אחד השירים עוסק במתח מנטלי, בין אדם ל"אחר", השונה, ומרמז לאפשרות שהוא מצוי בכל אחד מעמנו. שיר נוסף עוסק בפער ובשנאה העמוקה בינינו לבין "האחרים", שהם "שכנינו"-אויבינו, הסורים, המקשה על היכולת להזדהות עם סבלם בהווה, בגין שנות המלחמה הרבות בינינו בעבר. בחלק זה פרשנו את שיריהם של דן ספרי, דן אלבו וליאורה ברנשטיין.

חלק זה כולל גם שירים של: צדוק עלון, אשר גל, אירית שושני, עמיר סגל, מארי רוזנבלום, ואביבית חזק.

שני קטעי פרוזה שמתארים פערים ומתחים הם של ליאורה ברוך וצילומי עבודות אמנות שמתארים פערים ומתחים הם של האמנים: נורית צדרבוים, שלי ארז, ענת שקד, מירב סיאלו סופיר ומירי שפיגל.

בנוסף מתפרסמת סקירתו של שמעון רוזנברג על ספר שיריה של סוזי רזניק "פניו האחרונים של המלך".

בפינת ההשראה, הפעם שלושה שירים של ענת לויט.

 

קריאה מהנה,

 נעמה ארז ושמעון רוזנברג.

bottom of page